FIAN er en internasjonal menneskerettighetorganisasjon som arbeider for retten til fullgod mat.
Det globale matsystemet er i krise. Nær 30% av verdens befolkning opplever moderat eller alvorlig matusikkerhet. Av disse er 900 millioner mennesker i en situasjon hvor de ikke vet hvor det neste måltidet skal komme fra. Vi ligger langt etter i bestrebelsene for å nå FNs bærekraftsmål 1 og 2: utrydding av fattigdom og sult.Samtidig ser vi stadige oppfordringer fra ulike bistandsprogrammer og FAOs strategier om å involvere kommersielle aktører og mobilisere privat kapital for å løse krisene i matsystemene. En av løsningene som disse presenterer er å gi bønder tilgang til innsatsvarer som gjødsel, maskiner og såfrø, gjennom globale distribusjons- og finansieringsløsninger. FIAN Norge, sammen med Spire og LAG organiserer en paneldiskusjon med representanter for næringsliv, akademia og sivilsamfunn, for å bedre forstå denne viktige utfordringen.
Hvilke bærekraftige løsninger er det næringslivet foreslår, og hva har erfaringene vært så langt? Og hva er konsekvensene for både arbeidere og forbrukere ved å legge makta i næringslivets hender, når vi i tillegg står overfor en klima- og miljøkrise? Hvilke alternative strategier presenterer sosiale bevegelser, blant annet De jordløses bevegelse (MST) i Brasil?Dette er noen av spørsmålene vi stiller i møtet på Melahuset Upstairs lørdag 2. november klokka 15. Vi serverer kaffe/te og mat.
Paneldeltakere:Prof. Ola Westengen, Norges miljø-og biovitenskapelige universitetLise Saga, Norges Bonde- og SmåbrukarlagØystein Botillen, YaraRepresentant fra Spire (tbc)Moderator: Arvid Solheim, FIAN NorgeTo brigadister fra Latinamerikagruppenes solidaritetsbrigade til Brasil vil gi en introduksjon med perspektiver fra sosiale bevegelser i Latin-Amerika.